DE KWALITEIT

Er is bij wet vastgesteld wat de kwaliteitsindeling van olijfolie is.

De belangrijkste indicatie voor de kwaliteit is de zuurgraad. Bij alle stappen van de oogst tot het einde van het extractieproces, hebben factoren zoals vervuiling, fermentatie enzovoort, invloed op de zuurgraad. Het gaat te ver om hier al deze invloeden apart te noemen, maar als alles op de juiste manier gebeurt, blijft de zuurgraad laag, en hoe lager de zuurgraad des te puurder (virgen) de olie.

De olijfolie van El Príncipe Verde is van de hoogste kwaliteit: Virgen Extra, of (in het uit het Frans geleende officiële Nederlands) Extra Vierge.

De indeling:

  • Virgen Extra (extra vierge): <0,8% zuurgraad
  • Virgen (vierge): 0,8% - 2,0% zuurgraad
  • Lampante (lampenolie): > 3,3% zuurgraad NIET VOOR CONSUMPTIE
    Dit is de olie die uit op-de-grond-gevallen olijven wordt verkregen. Vroeger werd deze olijfolie veel als lampenolie gebruikt.
  • Refinado (geraffineerd): Lampante die chemisch gezuiverd is naar een zuurgraad van max. 0,3%.
  • Refinado + Virgen: = Aceite de Oliva
    Wordt in de supermarkt vaak verkocht als "Traditioneel", "Mild" of gewoon "Olijfolie".Eerste persing
De term Eerste Persing wordt veel gebruikt, maar dit is heden ten dage een lege term. Vroeger toen de persen minder efficient waren werd er meerdere keren geperst, waarbij de kwaliteit afnam, maar dit gebeurt al lang niet meer. Daarnaast wordt de meeste olijfolie tegenwoordig niet meer geperst maar geëxtraheerd door middel van centrifugetechniek. De juiste term zou dan dus zijn; “Eerste Extractie”. 

Supermarkt
In de supermarkt is van grote leveranciers ook wel extra vierge olijfolie te vinden, maar let op, een groot deel van het totale olijfolieaanbod is olie van lagere kwaliteit die geraffineerd, ofwel chemisch gezuiverd is. Dit wordt gedaan om de te hoge zuurgraad van olie die eerst niet voor consumptie geschikt was, weer naar een laag niveau terug te brengen. Bij dit proces gaat alle finesse en een groot deel van de gezonde eigenschappen verloren. Vervolgens wordt er een klein percentage hogere kwaliteit olijfolie (waar wel smaak aan zit) aan toegevoegd, en dan mag het bij de wet weer olijfolie heten (zonder verder aanduiding erachter). Deze soort wordt ook vaak verkocht als "Mild" of "Traditioneel".

Over de olijfsoort en de herkomst is ook vaak niets terug te vinden. Kijk in de supermarkt eens op het etiket van een willekeurige Extra Vierge Olijfolie, en je zult zien, hoewel deze olie van betere kwaliteit is, dat het in de meeste gevallen nog moeilijk is om te achterhalen van welke olijfsoort de olie is gemaakt, en waar de olie vandaan komt.

Monoklasse olijfolie
Monoklasse houdt in dat de betreffende olijfolie volledig van één olijfsoort wordt verkregen. Wij zien dit als de ultieme olijfolie. 
Mengen of "Blenden" van verschillende soorten olijfolie wordt vaak mooi gepresenteerd als een uitgebalanceerde verhouding om de perfecte smaak te krijgen, maar dikwijls is het een onvermijdelijk gevolg van het feit dat het voor de betreffende producent te veel gedoe is om de verschillende soorten apart te verwerken.

Wij van El Príncipe Verde, houden dus niet van mengen. Wij proberen altijd zo dicht mogelijk bij de basis te blijven en onze olijfolie komt dan ook altijd 100% van één soort olijven. We vermengen onze Empeltre olijfolie niet met andere soorten, en proberen de smaak ook niet te beïnvloeden. Het mixen van olijfoliesoorten vinden wij het zelfde als cola, sinas en cassis door elkaar gooien, en dan simpelweg als frisdrank verkopen.

Wij houden van onze bomen en precies de olie die ze ons geven, die onder invloed van de klimatologische omstandigheden elk jaar weer iets anders smaakt. Elke oogst kijken we ernaar uit hoe de olie precies zal ruiken en smaken.

Verzending

Vandaag besteld, uiterlijk morgen in Nederland door ons verzonden.

Verzendkosten NL € 3,95

Vanaf € 50,- gratis verzending in Nederland.

30-06-2022

Nu we de tweede hittegolf van dit jaar al achter de rug hebben is het prettig voor het werk dat het weer wat minder warm is. Helaas hebben die extra warme periodes tijdens de bloei er voor gezorgd dat een gedeelte van de bomen zn bloempjes heeft laten vallen. Er is niets aan te doen, een record-oogst zal het dit jaar niet worden.

© 2016 - 2024 El Principe Verde | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel