BEWAREN

Olijfolie heeft eigenlijk geen beperkte houdbaarheid, het zal nooit bederven of schadelijk voor de gezondheid worden. Wel gaan de smaak en de gezonde eigenschappen van de olie op termijn achteruit en wordt hij uiteindelijk ranzig (oxidatie).
Er zijn drie belangrijke factoren te noemen die hiervoor verantwoordelijk zijn:

  • Licht
  • Zuurstof
  • Warmte


Licht
Vanwege het licht zit de olie bijna altijd in een donkere fles of (grotere hoeveelheden) zelfs in blik. Het voordeel daarvan is duidelijk. Kleinere flesjes van bijvoorbeeld 250ml zijn nog al eens transparant omdat deze sneller op zijn, maar doe je wat langer met zo'n flesje, zet hem dan beter in de kast in plaats van op het aanrecht.

Zuurstof
Voor zuurstof geldt hetzelfde, maar daar valt verder niet veel aan te doen, na gebruik direct de dop erop, en niet te lang doen over het leegmaken van de fles, want hoe minder olie, hoe meer lucht er in de fles zit.

Warmte
De ideale bewaartemperatuur van olijfolie ligt tussen de 14ºC en 18ºC. Dit geeft echter al een beetje aan dat kamertemperatuur niet veel kwaad kan, laat de fles alleen niet standaard dicht bij het fornuis of een radiator staan. De olijfolie moet geenszins in de koelkast bewaard worden, hoewel je niet hoeft te schrikken als je in de winter de fles in de koude schuur hebt laten staan en er vlokken in de olie zweven. Zodra de olie weer op temperatuur is verdwijnen de vlokken, en op de kwaliteit heeft het geen enkele invloed.

Verzending

Vandaag besteld, uiterlijk morgen in Nederland door ons verzonden.

Verzendkosten NL € 3,95

Vanaf € 50,- gratis verzending in Nederland.

30-06-2022

Nu we de tweede hittegolf van dit jaar al achter de rug hebben is het prettig voor het werk dat het weer wat minder warm is. Helaas hebben die extra warme periodes tijdens de bloei er voor gezorgd dat een gedeelte van de bomen zn bloempjes heeft laten vallen. Er is niets aan te doen, een record-oogst zal het dit jaar niet worden.

© 2016 - 2024 El Principe Verde | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel